Μαθαίνω να κάνω μόνος μου την ένεση ηπαρίνης
Η ηπαρίνη είναι ένα ενέσιμο αντιπηκτικό φάρμακο που γίνεται υποδόρια, δηλαδή στο υποδόριο λίπος που βρίσκεται μεταξύ δέρματος και μυών. Συνήθως πρόκειται για μια έτοιμη προγεμισμένη σύριγγα, οπότε δε χρειάζονται υπολογισμοί δόσης. Πολλές φορές χρειάζεται συνεχόμενη, καθημερινή χορήγηση για αρκετό καιρό, οπότε καλό είναι να μάθετε την απλή τεχνική με την οποία μπορείτε να την χορηγήσετε μόνος/η στον εαυτό σας.
Θα χρειαστεί ένα βαμβάκι/γάζα με οινόπνευμα, το οποίο συχνά περιέχεται επίσης στη συσκευασία. Το κυριότερο είναι να γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να γίνει. Όπως φαίνεται και στην εικόνα οι περιοχές αυτές είναι η κοιλιά γύρω από τον ομφαλό, η πρόσθια επιφάνεια του μηρού στη μεσότητά του και η πλάγια επιφάνεια του βραχίονα.
Στην περίπτωση της κοιλιάς κάνουμε την ένεση σε απόσταση τουλάχιστον 5 εκατοστών δεξιά και αριστερά του ομφαλού και φροντίζουμε να εναλλάσσουμε καθημερινά το σημείο της ένεσης . Για παράδειγμα ζωγραφίζουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο γύρω από τον ομφαλό και κάθε μέρα προχωράμε 2 εκατοστά σύμφωνα με τη φορά των δειχτών του ρολογιού ή αντίθετα.
Αφού καθαρίσουμε με οινόπνευμα το δέρμα και το αφήσουμε να στεγνώσει, με το αριστερό χέρι δημιουργούμε μια λεπτή πτυχή δέρματος μεγέθους 3-5 εκ και την κρατάμε σταθερά. Προσοχή: ΔΕΝ αφαιρούμε τη φυσαλίδα αέρα που θα δούμε μέσα στη σύριγγα γιατί αυτή βοηθά να μη διαχέεται η ηπαρίνη κι έτσι να μη γίνεται αιμάτωμα/ερεθισμός. Έχουμε ανοίξει από πριν το καπάκι της σύριγγας, την οποία τώρα κρατάμε με τον αντίχειρα και το δείκτη στο δεξί χέρι και την εισάγουμε γρήγορα σα να ήταν ένα βελάκι, με γωνία 45 μοιρών, σε όλο το μήκος της, μέσα στην πτυχή που δημιουργήσαμε. ΔΕΝ κάνουμε αναρρόφηση. Αφήνουμε ελεύθερο το δέρμα που κρατούσαμε ως τώρα σε πτυχή και με το άλλο χέρι πατάμε το έμβολο και κάνουμε την ένεση αργά και σταθερά σε 10 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε προσεκτικά τη βελόνα με το δεξί χέρι, στην ιδία γωνία με την όποια τη βάλαμε. Ακόλουθη μια μικρή πίεση με καθαρό βαμβάκι/γαζούλα στην περιοχή για 30 δευτερόλεπτα ΧΩΡΙΣ τρίψιμο. Βάζουμε την ασφάλεια της βελόνας ή το καπάκι της και την πετάμε σε ειδικό κίτρινο δοχείο για σύριγγες (κόστος 3 ευρώ) ή σε ένα παλιό πλαστικό δοχείο απορρυπαντικού. Όταν γεμίσει το κλείνουμε με το ειδικό καπάκι και το πηγαίνουμε σε κάποιο μεγάλο φαρμακείο το οποίο μπορεί να φροντίσει για την απόρριψη του.
Συχνή είναι η δημιουργία μικρού αιματώματος με ή χωρίς πόνο στην περιοχή. Αν είναι επώδυνο, βοηθά μετά την υποδόρια ένεση να ακουμπάτε για λίγο ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα πάνω από το σημείο της ένεσης. Μεγαλύτερο αιμάτωμα σημαίνει ότι χτυπήσαμε κάποιο μικρό αγγείο/τριχοειδές, πράγμα που δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα , εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγεται αυτό το σημείο για λίγες ημέρες.
Η ένεση πρέπει να γίνεται την ίδια ώρα κάθε ημέρα +/- 1 ώρα. Την ώρα την επιλέγετε εσείς και δεν επηρεάζεται από το φαγητό. Σε άτομα που παίρνουν ηπαρίνη απαγορεύονται τα ισχυρά παυσίπονα όπως αντιφλεγμονώδη γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επιτρέπεται η παρακεταμόλη και κάποια άλλα αναλγητικά για τα οποία θα συζητήσετε με το γιατρό σας.